Hoe kijk ik naar leiderschap

Het woord leiderschap roept vele associaties op. Ieder van ons heeft wel een voorbeeld hoe een leidinggevende zich op zou moeten stellen.

Leiderschap is een proces waarbij een individu een groep van individuen beïnvloed om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand …


Beelden over leiderschap bepalen welbevinden medewerkers

Leidinggevenden spelen een grote en belangrijke rol bij het gevoel van welbevinden van medewerkers. Vele boeken en artikelen zijn geschreven over leiderschap. Het is een rol die continu aan verandering onderhevig is.

Soms wordt beweerd dat er steeds minder …


Onderhoudscontract voor compagnons/ samenwerkingspartners

Optimaliseren samenwerking middels pre-mediation!!

 

 

 Ken je dat:

1. Je hebt een leuke samenwerkingspartner gevonden.


2. Je gaat enthousiast met elkaar aan de slag en stimuleert elkaar om het beste uit jezelf te halen.


3. Je …


Het belang van emoties in mediation

Voor de mediator is het van essentieel belang om te begrijpen welke betekenis mensen aan gebeurtenissen geven. Juist de verschillen in interpretatie bepalen dat er een conflict is ontstaan. (zie ook mijn blog van 30 juli 2018)

 

Emoties kunnen ons inzicht geven over wie we zijn en ook met wie of …


Wat zijn emoties?

Wikipedia geeft de volgende omschrijving:

Een emotie wordt vaak omgeschreven als een innerlijke beleving of gevoel van bijvoorbeeld vreugde, angst, boosheid, verdriet dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan …


Waarom raakt iets mij zo? Over zelfbeeld en onze ideale ik

Emoties ontstaan vaak vanwege onze behoefte om ons ego te beschermen en onze ego-identiteit te versterken (H.C.M. Prein). Wij hebben allemaal een soort beeld van wie wij zijn (ons zelfbeeld), wie we graag willen zijn (ons ideale ik) en met wie of met welke groep we ons identificeren (groepsloyaliteit, groepsidentiteit). We worden emotioneel als we denken dat de ander daarvoor op een één of …


Het belang van emoties in conflicten

Vaak worden emoties gezien als iets dat vooral in een geëscaleerde conflictsituatie voorkomt. En alleen dan, wanneer de betrokken personen zich niet kunnen beheersen en de controle over zichzelf verliezen.

Op deze manier wordt het tonen van emoties in de samenwerking vaak als iets negatiefs gelabeld. Ik …


Voordelen van een conflict

In de volksmond heeft conflict vaak een negatieve klank, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Daarom leek het mij een goed idee om deze  vakantie periode hier aandacht aan te besteden. Loop jij voor conflicten weg? Graag maak ik je attent op de voordelen van een conflict.

Een conflict kan …


De ontmoeting

Tijdens mijn bezoek aan Dubai enige tijd geleden kwam het belang van het begrip ontmoeting weer op mijn netvlies. In Dubai kom je veel gesluierde vrouwen tegen. Wat mij opviel was dat deze vrouwen op straat gewoon contact met je maken, ze kijken je aan en laten hun nieuwsgierigheid naar de ander net zo blijken als dat wij westerlingen op straat …


Systeem denken: Je kunt niet niet communiceren

Mensen maken verhalen over elkaar en over zich zelf. Verhalen bieden samenhang en geven betekenis aan willekeurige gebeurtenissen. Deze verhalen helpen ons om de wereld om ons heen te ordenen en overzichtelijk te maken.


De constructies die …
030 - 78 50 153
info@elsenaarabc.nl
Smakkelaarsveld 35
06 - 43 52 4003
www.elsenaarabc.nl
3511 EA Utrecht
bank: NL82TRIO0198391595
kvk: 30284738