In een lastige conflictsituatie lopen de feiten, gevoelens en ideeën over een oplossing vaak door elkaar heen. Soms wordt er al snel gesproken over oplossingen terwijl het probleem waar het om gaat nog niet eens helder is voor iedereen. Herken je dit?
Een handig hulpmiddel om te gebruiken is het volgende schema:
Om een conflict te kunnen oplossen, moet je weten waar het over gaat (de feiten), wat de deelnemers ervan vinden (emotie en cognitie).
Vervolgens is het zaak om helder te krijgen wat we willen (doel) en vervolgens kijken we naar de mogelijke manieren van de oplossing, de uitwerking.(methode).
Feiten Wat vragen
|
Doel Waartoe vragen
|
Emotie en Cognitie Hoezo vragen
|
Hoe vragen
|
Feiten
Kijk eens welke feiten, feitelijkheden er bekend zijn. Wat is er precies gebeurt, hoe vaak, wanneer? Wat heb je gehoord, wat heb je gezien, gelezen?
Emotie en Cognitie (waarneming)
Hier staan we stil bij de gevoelens en meningen. Hoezo dacht jij dat… Hoe kwam je op het idee om … Hoe kwam het zo dat.., dit vertelt iets over de uitgangspunten van waaruit iemand iets doet of denkt.
Doel
Hier komen de redenen waarom je iets wilt aan de orde.
Methode
Dit gaat over de oplossing. Welke middelen en mogelijkheden hebben we om het op te lossen.
Als je dit schema invult voordat je het gesprek aangaat, weet je ook op welke vragen jij nog een antwoord wilt vinden. Daar heb je de ander bij nodig.
Het helpt als je tijdens het gesprek dit schema in gedachten houdt en kijkt waar je nog informatie nodig hebt. De kans is groot dat je zo het hele verhaal op tafel krijgt en tot een betere oplossing komt. Laat hieronder je reactie achter, ga je het gebruiken, lijkt het je wat? Of heb je er misschien al ervaring mee? Ik hoor graag van je.
0 reacties