Home » Blog » arbeidskwesties » Waarom raakt iets mij zo? Over zelfbeeld en onze ideale ik

Waarom raakt iets mij zo? Over zelfbeeld en onze ideale ik

door | 6 okt, 2020 | arbeidskwesties, werkplezier

Emoties ontstaan vaak vanwege onze behoefte om ons ego te beschermen en onze ego-identiteit te versterken (H.C.M. Prein). Wij hebben allemaal een soort beeld van wie wij zijn (ons zelfbeeld), wie we graag willen zijn (ons ideale ik) en met wie of met welke groep we ons identificeren (groepsloyaliteit, groepsidentiteit). We worden emotioneel als we denken dat de ander daarvoor op een één of andere manier een bedreiging vormt of daarop een inbreuk maakt.

Emoties kunnen ons zo informatie geven over ‘wie we zijn’ (onze identiteit) in een gegeven appélsituatie.

Deze week trof ik een conflict aan over de wijze van schoonmaken van een gasfornuis. Er vond een botsing plaats tussen de overtuigingen over properheid wat, als een waarde conflict geduid kan worden.
Neutraal gezien zou je kunnen zeggen dat dit verschil rationeel beslecht kan. Maar dit verschil in zienswijze liep uit op een emotioneel conflict. Hoe kan dat nu zou je kunnen zeggen. Waar gaat het over?

Wij weten inmiddels dat een gebeurtenis rechtstreeks een appél kan doen op één van onze emoties, maar ook dat een emotie via een omweg van een associatie (een soort onbewuste koppeling, vroeger tot stand gekomen op grond van één of andere (traumatische) gebeurtenis gewekt worden.

Dat is vaak de reden waarom we soms zelf niet begrijpen waarom ons iets zo emotioneert. Waarom ergens een punt van maken?? Of zoals hier over het schoonmaken van een gasfornuis?

In deze situatie bleek dat het hier ging om de (achterliggende) vraag: Wie bepaalt hier wat goed is. Het bleek als een aanval op de autonomie ervaren te zijn. Mogelijk ligt hier de emotie angst en afwijzing aan ten grondslag. Zo zie je maar dat er bij een conflict veel aspecten een rol spelen. Wil je reageren? Heel graag.

werk moet leuk zijn

 

Tweewekelijks blog ik over conflict­oplossingen, arbeids­kwesties, mediation en het verminderen van verzuim.

drs. Arineke B.C. Elsenaar

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin