Home » Blog » werkplezier » De macht van doelen

De macht van doelen

door | 23 mrt, 2021 | werkplezier

Mensen die doelen stellen hebben, bereiken meer in het leven. Ongeacht hoe je succes definieert, mensen met duidelijke gedefinieerde doelen presteren beter.

Het is logisch dat mensen die een idee hebben van de richting waarheen ze gaan ook meer kans hebben dat ze komen waar ze willen zijn. Als je je bestemming niet kent, loop je de kans in rondjes te blijven lopen en een leven te leven waarin je weliswaar bestaat , maar waarin je niet groeit en geen vooruitgang boekt.

Doelen stellen is naar mijn idee het belangrijkste onderscheidende kenmerk van daadwerkelijk effectieve mensen. Het is veel belangrijker dan iemands opleiding of intelligentie. Een doel is een specifiek en meetbaar resultaat dat je wilt bereiken in een bepaalde tijd. Het leidt je naar een bestemming, een uitkomst, een salaris, een carrière, een relatie,  iets wat je nog niet verworven of ervaren hebt in je leven.

De resultaten van een onderzoek naar afgestudeerde bedrijfskundige tien jaar nadat zij de universiteit verlaten hadden, toont de macht van doelen aan. Bij hun afstuderen had 83% geen doelen, terwijl 14 procent vaag omschreven doelen in gedachten had en slechts 3% duidelijk omschreven, vastomlijnde doelen. Toen tien jaar later gekeken werd hoe zij het hadden gedaan, bleken degene met vaag omschreven doelen drie keer zoveel te verdienen als degene die geen doelen hadden gehad, en de 3 procent met vastomlijnde doelen bleek tien keer zoveel te verdienen als degene zonder doelen.

Nu gaat het natuurlijk niet altijd om het financieel gewin, maar het doelen stellen kun je voor van alles zetten. Welk doel stel jij bijvoorbeeld voor je team? Welke successen wil jij de komende maanden boeken? Dat kan in praktische zin een doel zijn, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van omgang met elkaar, of een verhoging van het werkplezier.

Als jij je doel helder helpt, maak dan een stappenplan.
Welke stappen ga je zetten, waar begin je? Zet je doelen ook uit in de tijd. Wanneer wil je wat bereikt hebben. Als je doelen stelt, zal je meer kracht en plezier beleven aan hetgeen je doet. Vergeet je behaalde doelen ook niet te markeren, te vieren en er blij mee te zijn. Wil jij met ons delen of jij doelen jij zet en welke? Het kan hieronder. 

werk moet leuk zijn

 

Tweewekelijks blog ik over conflict­oplossingen, arbeids­kwesties, mediation en het verminderen van verzuim.

drs. Arineke B.C. Elsenaar

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin